Инж.Спасов, от няколко години ръководите една от най-големите и важни

...
 Инж.Спасов, от няколко години ръководите една от най-големите и важни
Коментари Харесай

До няколко години ТЕЦ Бобов Дол с напълно нов облик и без въглища

 Инж.Спасов, от няколко години ръководите една от най-големите и значими централи за българската енергийна сигурност. Ще бъде ли Топлоелектрическа централа Бобов Дол още дълго част от българската енергетика и ще извършите всичко допустимо да удължите експлоатационния живот на сдружението или последователно проектите за очистване на въглищния бранш ще Ви принудят да пандизите?

    Екипът на Топлоелектрическа централа Бобов Дол се заел с енергийния преход доста съществено. Имаме няколко огромни плана, с чиято реализация до няколко години изцяло ще преустановим потреблението на въглища като гориво и в тази връзка, с цел да дава отговор на Вашия въпрос, ще кажа, че планираме да дадем нов живот на Топлоелектрическа централа Бобов Дол.

    С какви горива планирате да замените въглищата?

    В кратковременен интервал ще заместим отчасти въглищата с природен газ. Планираме произвеждане на напълно зелена сила от слънце, а на идващ стадий и произвеждане на зелен водород.

    Според европейски специалисти възобновимите източници на сила са бъдещето и се разпореждат огромни очаквания на по-мащабното им въвеждане. Но откакто планирате по-скорошно прекосяване към природен газ, не Ви ли тормозят високите цени и спрените доставки от Русия?

    Бих желал единствено да кажа, че съм склонен, че бъдещето е във възобновимите източници, само че на този стадий не можем да се откажем от и източниците, които обезпечават несъмнено произвеждане и предвидимост, каквито са топлофикациите на природен газ и биомаса, също и АЕЦ.

    Не мога да кажа, че не ме тормозят, само че когато приказваме за по-ускорено унищожаване на въглищата природният газ е най-удачната и комфортна опция. При вложение в производството на сила природният газ отделя на половина по-малко нездравословни излъчвания спрямо въглищата.

    Надявам се, че стартирането на газовия конектор с Гърция, строителството на терминали за регазификация на полутечен газ и други сходни нови планове, които страни от Европейски Съюз приключват, значително ще улеснят договарянията за доставки на природен газ от трети страни, което ще докара и до прекъсване на възхода на цените.

Все отново множеството европейски страни към този момент запълниха газовите си складове и обратно на нормалното при започване на зимата, през идващите месеци би трябвало да има задържане или понижение на цените на природния газ заради предстоящото понижение на търсенето.

    Разкажете ни за плана за прекосяване към произвеждане на сила от природен газ.

    Според утвърдената капиталова стратегия в Топлоелектрическа централа Бобов Дол ще бъде построена съвременна апаратура с смесен парогазов цикъл от 180 МВ електрическа сила и парна турбина.

    Но с цел да се осъществя този план, Топлоелектрическа централа Бобов Дол би трябвало да бъде причислен към националната газопреносна мрежа, което ще разреши да получаваме природен газ.

    А плана за произвеждане на сила от слънце?

    Строим голям по размери фотоволтаичен парк. Той ще бъде конструиран върху някогашен сгуроотвал, който е претърпял рекултивация. Към него сме включили и спомагателни парцели, с цел да разтеглим площта му. Фотоволтаичният парк би трябвало да бъде приключен до няколко месеца.

    Планираме и инсталиране на електролизери за произвеждане на водород от силата, генерирана от фотоволтаичния парк.

    Вече споменахте, че не може да се разчита единствено на възобновими източници на сила. Имате ли проект по какъв начин да съхранявате създадената зелена сила?

    Разбира се. Осигуряването на опция за предпазване на създадената сила е извънредно значимо.

    Предвидили сме инвестиция в акумулатори за предпазване на силата, създадена от фотоволтаичния парк, само че към момента е прекомерно рано да приказвам по-подробно за този план. Нека работим малко по малко.
Източник: 18min.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР